Maria Östergård Käld: ”Yritysten pitäisi oppia näkemään toisensa yhteistyökumppaneina kilpailijoiden sijaan”

Fennian varainhoitaja Maria Östergård Käld tietää, että vahva verkosto auttaa avaamaan ovia. On kuitenkin oltava kärsivällinen, sillä asiat eivät aina tapahdu hetkessä.

– Olen toiminut tällä alalla kauan, mutta Fennialla olen suhteellisen uusi. Tulin taloon kaksi vuotta sitten ja viime vuonna otin vastaan uuden tehtävän, johon sisältyy myös asiakassuhteiden rakentaminen Uudellamaalla ja Turun seudulla.

Uuteen kaupunkiin tutustumisen ja raitiovaunureittien opiskelun ohella Östergård Käldin oli aloitettava uusien kontaktien rakentaminen alusta saakka. 

– Kun aloittaa aivan tyhjästä, niin kuin minä, on löydettävä joku, joka auttaa alkuun. Kaikkialle ei aina ehdi, mutta on tärkeää luoda heti aluksi hyviä suhteita ja löytää ihmisiä, jotka voivat suositella sinua muille ja avata uusia ovia. Parasta on, kun joku muu jakaa tietoa vahvuuksistasi. Mutta se ei tapahdu itsestään. 

Mistä sitten voi aloittaa? Miten verkostoa rakennetaan?

– En ole koskaan ajatellut olevani ”hyvä verkostoituja”, mutta olen aina pitänyt ihmisistä ja saatan mielelläni yhteen henkilöitä, joiden uskon olevan toisilleen hyödyksi. Me kaikki voisimme alkaa tehdä sitä enemmän. Ajattele, millainen yhteiskuntamme olisi, jos kaikki yritykset ja ihmiset, jotka voisivat olla vahvempia yhdessä, löytäisivät toisensa!

– Kun on uusi alalla tai työpaikalla, kannattaa yrittää löytää itselleen mentori, joka voi ohjata eteenpäin ja auttaa matkan varrella. Niin olen itse aina tehnyt: löytänyt jonkun, johon luotan ja jonka kanssa voin pallotella ideoitani. 

Sosiaaliset taidot ovat yhtä tärkeitä, kuin tutkinto

Östergård Käld on itse jo usean vuoden ajan toiminut mentorina Hankenilla. 

– Nuorten kanssa keskusteleminen ja heidän sparraamisensa antaa minulle valtavan paljon. Monet nuoret ovat nykyään hyvin päämäärätietoisia ja motivoituneita, välillä jopa liian vakavia. Neuvonkin heitä panostamaan myös yhdistystoimintaan, opintopiireihin ja verkostojen luomiseen. Tutkinto ei ole ainoa asia, joka auttaa elämässä eteenpäin, vaan sosiaalinen ulottuvuus on vähintään yhtä tärkeä. 

Hyviä suhteita nimittäin tarvitaan – niin henkilökohtaisia kuin ammatillisiakin. Sen Maria Östergård Käld on oppinut olemalla läsnä hetkessä. 

– Kuunteleminen, positiivinen asenne ja diplomatia auttavat pitkälle. On tietenkin tärkeää myös osata asiansa ja ottaa selvää siitä, miten asiat toimivat. Jos on myymässä jotakin, kannattaa tietää kenellä on oikeus tehdä päätöksiä hankinnoista. 

– Myyntipuheella ei mielestäni kannata koskaan aloittaa, vaan ensin on keskityttävä suhteiden luomiseen. Ole utelias, kysele, ja varaa oikeasti aikaa. Monet ammatillisista suhteistani ovat kehittyneet aidoksi ystävyydeksi. Joskus asiat menevät niinkin päin.

On yksi asia, jossa Östergård Käld uskoo yritysmaailman pystyvän parempaan. 

– Yritysten välistä yhteistyötä voitaisiin tehdä huomattavasti enemmän – silloinkin, kun olemme perinteisesti nähneet toisemme kilpailijoina. Rakentakaa uusia ratkaisuja ja tuotteita yhdessä. Kun vain uskallamme ojentaa kätemme, löydämme varmasti monia tapoja, joilla voimme kehittää yhteiskuntaa parempaan suuntaan.


Vahvista verkostoasi Linqitin jäsenyyden avulla.
Lue lisää täältä.